24 maj 2013

Kravallerna år 1965 visavi kravallerna år 2013



[FAKTA] Den 21 augusti 1965 utbröt Hötorgskravallerna i Stockholms innerstad, vilka skulle vara i tio dagar, då tusentals mods invaderade innerstan och krossade skyltfönster.

Dagen före kravallerna hade flera hundra mods samlats på Hötorget för att umgås. De flesta av dem hade tagit tunnelbanan bort från förorten och ungdomsgården till centrum. Polisen uppfattade situationen som störande av allmän ordning och konstaplar skickades ut för att upplösa folksamlingen. Modsen vägrade flytta på sig och häftiga kravaller utbröt. Flera skyltfönster krossades och bränder anlades på gatan.



De allra flesta modsen släpptes av polisen efter att man antecknat deras namn. Några som betecknades som särskilt allvarliga fall fälldes senare i rättegångar. Bland annat, en 18-årig finländsk pojke som dömdes till en månads fängelsestraff för stenkastning mot polisen. Hötorgskravallerna blev starten för flera nya ungdomsrörelser, bland annat den pacifistiska och anarkistiska Provierörelsen som startades året därefter.

Inga kommentarer:



Om kyrkhundar